主要な査読付き論文
Selected Peer-reviewed Journal Articles
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Local restrictions, population movement, and spillovers during the pandemic: Evidence from Japan’s restaurant restriction
Zihan Xu and Satoru Shimokawa
Health Economics [ link ]
2024
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A Trade-off between Lives and the Economy? Subsidizing Dining out under the COVID-19 Pandemic in Japan
Yupeng Wang and Satoru Shimokawa
Food Policy [ link ]
2024
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Which Food Prices were More Vulnerable to the COVID-19 Blockade Regulations in China? Comparison between Perishable and Storable Vegetables
Yupeng Wang and Satoru Shimokawa
Journal of Agribusiness in Developing and Emerging Economies [ link ]
2022
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The Urban-Rural Gap in the Demand for Food Safety in China: the Role of Food Label Knowledge
Satoru Shimokawa, Dezhuang Hu, Dandan Li, and Hong Cheng
Agricultural Economics, 52(2): 175-193. [ link ]
2021
主要な査読なし論文
Selected Non-Peer-reviewed Journal Articles
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多面的価値の実践に向けた食料消費主体のあり方と情報の役割
下川 哲
農業経済研究, 92(3): 216-230.
2020
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How Can We Prevent Overweight and Obesity in China? Roles of Food Prices and Dietary Knowledge
Satoru Shimokawa
Journal of Macro-Quality Research, 3(10): 16-26. [Chinese]
2015
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The Rising Cost of a Healthy Diet: Changing Relative Prices of Foods in High-income and Emerging Economies
Steve Wiggins, Sharada Keats, Euna Han, Satoru Shimokawa, Joel Alberto Vargas Hernandez, and Rafael Moreira Claro
Research Reports and Studies, Overseas Development Institute.
2015
主要な書籍・分担執筆など
Selected Books & Book Chapers
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貧困と不平等の現状と課題
下川 哲 (分担執筆)
大西康雄編「習近平政権第二期目の課題と展望」、調査研究報告書、アジア経済研究所
2017
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Rural Road Investments, Agricultural Development, and Poverty Alleviation in China
Satoru Shimokawa
Case Studies in Food Policy for Developing Countries: Domestic Policies for Markets, Production, and Environment. V.2, Chapter 9, 109-118.
2009
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Rural Infrastructure and Agricultural Development
Per Pinstrup-Andersen and Satoru Shimokawa
In F. Bourguignon and B. Pleskovic (Eds.) Rethinking Infrastructure for Development (Annual World Bank Conference on Development Economics), p175-204, The World Bank.
2007
主要な一般誌・記事・解説など
Selected Writings for the General Reader
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食べる経済学
下川 哲
大和書房 [ link ]
2021
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コロナ禍の飲食店政策を「人流データ」で振り返る
下川 哲
週刊東洋経済 経済学者が読み解く現代社会のリアル [ link ]
2023/12/13
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食から考える世界と未来 (1) ~ (10)
下川 哲
日本経済新聞朝刊 やさしい経済学 [ link ]
2022/3/31-
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持続可能な食の実践に壁、人間の合理性の限界
下川 哲
週刊東洋経済 経済学者が読み解く現代社会のリアル [ link ]
2020/6/27
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経済学の役割とは―ラストマイル問題を例にして
下川 哲
早稲田政治経済学術誌 No.393, 8-10. [ link ]
2018/7
主要な外部研究資金
Selected External Research Funding
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カンボジアにおける昆虫養殖を活用した貧困削減と未来型食品生産の両立の可能性
科研費 基盤研究(B)
2023-2027
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新型コロナウィルス流行による消費者心理・行動様式の長期的変容がもたらす新たな食料供給・消費問題の検証
農林水産省令和2年度連携スキームによる研究(委託研究課題)
2020-2022
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持続可能な風評対策と放射性物質検査体制に関する実証的研究―行動経済学による接近
科研費 基盤研究(B)
2019-2021
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中国における食品の質・安全性に対する需要と満足度:地域格差と時間変化の検証
科研費 若手研究(A)
2016-2018
より詳細な研究業績については、
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