食料安全保障と
エネルギー需給体制
Food Security and Energy Systems
日本における農業従事者数は急激に減少しており、国内での食料生産および食料自給率を維持するためには農業の大規模化、機械化、自動化は避けられず、それに伴い食料生産のエネルギー依存度も高くならざるをえません。しかし、2022年時点で日本のエネルギー自給率は約12%しかなく、その改善には再生可能エネルギーの利用拡大が不可欠です。しかし、それによって電気使用料が上がると、食料生産・加工・流通におけるコストも上がり、ひいては経営悪化や農業従事者のさらなる減少につながりかねません。つまり、エネルギー資源の乏しい日本では、食料自給率とエネルギー自給率はトレードオフの関係になる可能性があります。そのため本研究所では、そのような可能性を考慮に入れつつ、食とエネルギー双方の需給体制をより持続可能にするための社会的仕組みと技術開発について分析・検証しています。
Facing a steady decline in agricultural workers in Japan, maintaining an adequate and stable food supply requires the country’s agriculture to shift towards larger-scale farming with higher levels of mechanization and automation. Accordingly, Japan’s agriculture will become increasingly energy-intensive, making energy systems more important for the sector. However, Japan’s energy self-sufficiency rate was only 12% in 2022. To raise energy self-sufficiency in Japan, it is crucial to increase the share of renewable energy use. However, increasing this share often leads to rising energy prices, which can result in higher costs for agricultural production and may accelerate the decline in agricultural profits and workers. Thus, there may be a trade-off between energy self-sufficiency and food self-sufficiency in Japan. Considering this potential trade-off, the IFES explores potential social mechanisms and technological developments that can foster more integrated and sustainable food and energy systems.
人々の栄養・健康と
エネルギー需給体制
Health, Nutrition, and Energy Systems
急速に少子高齢化が進む日本において、食を通じた健康づくりと健康寿命の延伸は、社会経済を支える働き手の確保や医療費の削減につながり、より持続可能な社会を実現するための最重要課題の一つといえます。また、世界的な地球温暖化対策の流れの中、より環境に配慮した食が求められています。食料とエネルギー資源の多くを輸入に頼っている日本において、そのような食を実現するためには、食品・農業セクターにおけるエネルギー需給体制の改善も重要になります。電気使用料や食料価格などを通して、人々の食生活や健康に影響するためです。そのため本研究所では、環境問題だけでなく、人々の栄養・健康の改善にも貢献できる食とエネルギーの需給体制と、そのために必要な社会的仕組みと技術開発について分析・検証しています。
In Japan, the rapidly declining birth rate and aging population make it essential to promote healthy diets and extend healthspan to secure a working population and reduce healthcare costs, thereby fostering a more sustainable society. Additionally, in the context of global efforts to combat climate change, there is a growing demand for more environmentally friendly diets. To achieve such diets in Japan, which heavily relies on imports for many food and energy resources, it is crucial to establish a more sustainable energy system for the agri-food sectors. This is important because electricity costs and food prices can influence people's diets and health. Therefore, the IFES explores food and energy systems that enhance human health and nutrition, alongside environmental considerations, as well as potential social mechanisms and technological developments that support these objectives.