日本のGo To Eatの経済と感染への影響 Economic and Health Influences of Japan’s Go To Eat Campaign
概要Overview
新型コロナ禍の中、飲食店を支援するために実施されたGo To Eat(GTE)が、経済および感染状況に与えた影響について、全国の500メートルメッシュ人流データを使い検証した。その結果、GTEによって飲食店地域への人流の減少が緩和された一方、感染拡大への影響は軽微だったことがわかった。これにより、パンデミック下であっても、適切な感染症対策と経済政策を組み合わせることで、経済と健康のバランスを取れることが示された。
We investigate how a government subsidy for dining out to support the restaurant industry has been associated with economic and health outcomes during the COVID-19 pandemic in Japan. Using nationwide 500-meter mesh data, we demonstrate that Japan’s Go To Eat scheme mitigated the negative impact of the pandemic on population mobility in restaurant areas, while having little association with the spread of COVID-19 afterward. The findings imply that such a subsidy can be a balanced policy response to the pandemic once epidemiological factors are properly managed.
