中国の食品安全性に対する需要の地域差 The urban–rural gap in the demand for food safety in China
概要Overview
中国における食品安全性への需要が都市と農村の間で異なる要因について、食品ラベル知識の差に注目して検証した。湖北省の世帯を訪問し、米と豚肉の緑色食品と有機食品に対する支払意思額を推計した。その結果、食品ラベルの知識の差によって支払意思額が異なり、緑色食品に対する需要の都市・農村格差の8~29%がラベル知識の差によって説明されることがわかった。これにより、所得格差の改善だけでなく、食品ラベル知識の向上も重要であることが示された。
To explain a substantial urban–rural gap in the demand for food safety in China, we explore the role of knowledge of food safety labels. We measure demand using the marginal willingness to pay (MWTP) for the green food label and the organic food label for rice and pork. The results show that the MWTP for the labels is significantly associated with label knowledge, and the knowledge-related differences explain 8–29% of the urban–rural gap in the MWTP for the green food label. Our findings imply that improving knowledge about the green food label could potentially be effective in reducing the urban–rural gap.
